Csoóri Sándor Program

Beszámoló

Az elnyert pályázati összeg nagy részben ismét gazdagította a Nógrád Táncegyüttes és utánpótlás csoportjainak viselettárát. Ilyen nagyságrendben ezt nem tudtuk volna megvalósítani, s mellette az egyéb próbát kiszolgáló tevékenységekre is tudtunk fordítani saját költségvetésünkből. (Klímaberendezés beszerelése a próbaterembe, női öltöző felújítása. Ez másfélmillió forintra tehető.) A táncosok lelkileg lettek megerősítve megbecsülésükről, a pályázatot illetően. Többször beszélgettünk a támogatás hasznosságáról, nem csak a táncosok, hanem a szülők és a táncot nézők szempontjából is. A tevékenységük, melyet teljesen önszorgalomból végeznek igazolást nyert, hogy magyarságunk, kereszténységünk, hagyományunk és gyökereink megélése, megmutatása, továbbadása fontos a Csoóri Sándor program elindítóinak. Amit eddig tettek, ahhoz most kaptak egy belső erőt is ezáltal, hogy jó dolgot hisznek és tesznek. A közösség megtartó hite is erősödött a táncosokban és a vezetőkben is egyaránt. Nemzetünk kultúrájának élését teszi lehetővé a program, melyben a táncosok is elhiszik, és jó érzésekkel élik meg a hagyományunkban rejlő évszázadok alatt kikristályosodott szép népművészetet, mely nélkül nem lehet teljes az ember.

A legfontosabb eredmény a fellépéseket illetően lett. A pályázatnak köszönhetően előadásaink nagy részét tudtuk megvalósítani zenekari kísérettel, mely a táncosoknak és a nézőknek egyaránt nagyobb élményt jelent, mint a stúdióban felvett zenére táncolás. A táncosoknak a zenészekkel való kommunikáció nagyon fontos része az előadásnak, és a tánckoreográfiák jelentős részénél is szerepet kap a zenészekkel történő közös élményteremtés. A zenekarral (Dűvő Népzenei Együttes) még szorosabb kapcsolatot alakítottunk ki. Nem csak a vezetés, hanem a táncosok is, és ez az előadások színvonalát, a nézők felé való közvetítést is bensőségesebbé válás kommunikációját, a fellépések szívből jövő érzését tudta átadni.

A Nógrád Táncegyüttes plusz zenei költségeit saját forrásból biztosítottuk (~500.000,- Ft.)

A próbatermi munkához kapcsolódó képrögzítés és zenekari beszerelés nagymértékben hozzájárult a táncosok belső jóérzéséhez. Vissza tudjuk nézni a próbákat, illetve előadásokat, így a táncosok látják a javítani való mozgásokat, koreográfiai folyamatokat. Most már mi magunk is tudunk hangfelvételeket készíteni, így nem kell stúdióba mennünk, ezáltal azokat az összegeket másra tudjuk fordítani. Még nagyon fontos, Nógrád Megyében, Salgótarjánban a helyi közösségekben indított kezdeményezések: a József Attila Művelődési Központtal közösen, határtalan farsang, Szent Iván éji rendezvény, illetve a Balassi Bálint Megyei Könyvtárral a kis falvakban Tánccal, zenével, szeretettel címet viselő rendhagyó órák, anyák napja, idősek napja rendezvényeken való megjelenés, 22 helyszínen ebben az évben. Az új viseletek, cipők és csizmák felvételekor a táncosokon lehetett látni, megint újabb motivációt kaptak, hogy folytassák a megkezdett utat a közösség, Salgótarján, Nógrád Megye és Magyarország szeretetének irányába. Hiszen a közösségben sokkal jobban ki tudnak bontakozni, így a magyar társadalom testileg, lelkileg, szellemileg egészséges embereket tudhat magáénak. Hitvallásunk szerint: „A legfontosabb mindig, amit együtt teszünk.” A pályázaton kívül is fordítottunk minden kategóriában, pluszban saját költségvetésünkből.

A pályázat termékei:

Koreográfiák:

  • Rimóci (2018.11.30. „Fölszállot a páva” vendégprodukciójaként mutattuk be)
  • Gömöri koreográfia
  • Somogyi lánytánc
  • Magyarszentbenedek, vénes és pontozó

Folyamatban lévők:

  • Magyarszentbenedek páros
  • Szászfenesi táncok
  • Kalotaszegi táncok
  • Palóc Madonnák félórás műsor felújítása

 

Viseletek:

vásárolt:

10 db rimóci kecele

14 db magyarbődi kötény

7 db vállkendő

20 db szakácska

1 db rimóci felsőszoknya

1 db rimóci menyecske

Hímzett szalag

5 db palóc kötény

3 pár férfi csizma, 3 db férfi pricses nadrág

3 db bélelt vizitke, 5 db vizitke, 3 db mellény, 1 db férfi mellény, 2 db csizmanadrág, 2 db szoknya, 1 db kötény, 1 db kicsi berliner kendő, 7 db bársony fejkendő, 1 pár női bakancs

1 db férfi mellény, 1 db férfi ing

13 pár férfi karaktercipő

10 pár férfi csizma

10 db palóc kötény

 

 

Varratott:

Magyarbődi lány vizitke és szoknya 14 rend

Magyarszentbenedeki fiú mellény 17 db

 

 

 

EMET_logo_fekete_feher

 

2018 Karácsonyi logókkal Tánc Világnapja 2019 plakát fotók 1 jpg ruhák ruhák,eszközök